woensdag 29 mei 2013

Verwerkingsopdracht Romantiek/Realisme


Muziekanalyse

Deze verwerkingsopdracht met betrekking tot de Romantiek en het Realisme houdt in dat ik verschillende stukken muziek analyseer en kenmerken uit de periodes probeer te beschrijven. De drie muziekstukken  zijn afkomstig uit de Barok, het Classicisme en uit de Romantiek. Uit die periodes heb ik een kenmerkend stuk gekozen, de kenmerken heb ik benoemd in de beschrijvingen bij de muziekstukken.

Barok
De muziek die in de Barok-tijd is gemaakt heeft over het algemeen een aantal kenmerkende eigenschappen;
De muziek uit de Barok is vrij rustig en daarom goed voor ontspanning, en volgens velen ook goed voor de concentratie. Verder is de muziek vaak vrij dramatisch en wordt de melodie bepaald door een aantal belangrijke instrumenten. Gevoel speelt meestal de grootste rol in de muzikale expressie.
http://www.youtube.com/watch?v=ARMdKkNboUU ; Concerto for two violins van Antonio Vivaldi
Zoals over meer muziek uit de Barok wordt gezegd, wordt ook over dit stuk gezegd dat het concentratie zou bevorderen en tegelijk voor rust zou zorgen. Dat geloof ik graag want ik denk niet dat je op dit muziekstuk makkelijk uit je dak gaat.. En als je je een beetje inleeft dan denk ik ook dat je wel kan horen dat gevoel belangrijk is in het stuk. Het andere kenmerk komt ook goed naar voren, de viool is het belangrijke instrument dat heel het stuk lang aanwezig is.

Classicisme
Ook het classicisme heeft enkele typische kenmerken. Dat zijn bijvoorbeeld veel passie in de muziek en thema’s uit de klassieke oudheid. Die periode stond sowieso in alle kunst centraal in dit tijdperk, vandaar natuurlijk ook de naam Classicisme. De melodieën in de muziek zijn over het algemeen kort, en die herhalen zich dan. Dat maakt ook dat motieven, terugkerende stukken in de muziek goed hoorbaar zijn.
http://www.youtube.com/watch?v=JTc1mDieQI8 ; symphony 40 in G minor van Amadeus Mozart
De titel moest ik even naar zoeken maar dit stuk van Mozart kent zo ongeveer iedereen wel, zelfs ik. Zoals in veel stukken uit het Classicisme zijn de melodieën hierin vrij kort en de motieven zijn duidelijk te horen. Je kunt een duidelijk stuk aanwijzen dat zich regelmatig herhaalt. Het is ook duidelijk minder rustig dan het Barok-stuk, vanwege de passie die er hoorbaar in zit. Die passie komt vooral goed naar voren in het hogere tempo, de sneller verschillende toonhoogtes en de wisselingen in het tempo van de muziek.

Romantiek
Tot slot een stuk muziek uit de Romantiek. Typerend voor muziek uit deze tijd bevat vaag climaxen waarbij tempo en passie omhoog gaan maar ook momenten waarop wordt afgebouwd naar een rustiger tussenstuk. Het orkest dat een stuk uit de Romantiek speelt is vaak groter dan bij een stuk uit de Barok of het Classicisme en er is aandacht voor meer verschillende andere groepen instrumenten. Zo ligt bijvoorbeeld minder de nadruk op alleen de viool, zoals bij het stuk uit de Barok.
http://www.youtube.com/watch?v=01VNmxnE7Iw ; Symphony 4 van Anton Bruckner
Dit muziekstuk van Bruckner is gemaakt in het midden van de periode van de Romantiek. De climaxen en opbouw zijn goed te horen en ook rustige stukken zijn goed te horen. Je kunt ook wel horen dat het een grote groep muzikanten moet zijn, en verschillende instrumenten hebben allemaal een belangrijke rol, er is niet één leidend instrument.

Je kunt dus goed horen dat deze muziekstukken uit drie verschillende historische periodes afkomstig zijn.
Barok-muziek was erg rustig, later is dat gaan veranderen tot er ook in de muziek duidelijk een nieuwe periode was aangebroken. De passie is een van de belangrijkste kenmerken van het Classicisme. De romantische muziek is af en toe rustig en maar heeft ook nog stukken waarin je het Classicisme duidelijk herkent met meer passie en minder rustige muziek. Toen de Romantiek echt aanbral werden de orkesten groter en kregen meerdere groepen van instrumenten een belangrijke rol. Voor die tijd was het vaak één groep (vaak violen) die het muziekstuk grotendeels bepaalden.

donderdag 16 mei 2013

Verwerkingsopdracht Verlichting


Idealen vanuit de Verlichting in onze tijd

Een van de belangrijkste aspecten van de verlichting is de vrijheid voor een ieder. Op vele verschillende gebieden. Vrij mogen denken en vinden wat je wilt was revolutionair en had grote aanhang. Alles werd meer op de persoon gericht die daardoor meer vrijheid voor zichzelf had en minder regels kreeg voorgeschreven van hogeren.
Ook in het heden is vrijheid een erg belangrijk punt. Nederland is een vrij land. Iedereen heeft de vrijheid te zeggen wat hij of zij wil en ook om te geloven wat hij of zij wil. Dat is zeker niet overal in de wereld zo, maar in Nederland, waar de verlichting zeer nadrukkelijk aanwezig is geweest zijn normen en waarden sinds die tijd erg aangepast. Alleen al die regels voor vrijheid van meningsuiting en geloofsvrijheid. Erg belangrijke punten in de grondwet. En dat zorgt ook vaak genoeg voor spanningen, want dat je alles mag zeggen wat je wil kan soms ten koste gaan van een ander. Maar die vrijheid hebben we in Nederland.  Je hoort de termen vaak in het nieuws en over het meestal is iedereen trots op het feit dat we in Nederland zoveel vrijheid hebben.
Iets anders dat zich sterk ontwikkelde in de 17de en 18de eeuw was de belangstelling voor en ook het praktiseren van wetenschap. Men wilde zelf dingen kunnen waarnemen. De mensen wilden niet meer zomaar alles geloven wat hen verteld was. Alleen dingen die daadwerkelijk bewezen konden worden werden geloofd. Alles gebaseerd op de empirische kennis, op de ratio. Natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, wiskunde, biologie en nog meer wetenschappen werden door vele geleerden beoefend. Wat natuurlijk ook zijn vruchten afwierp. Denk aan de ontdekking dat de aarde om de zon draait in plaats van andersom. Een ontdekking met een enorme impact op de wetenschap. Maar ook meer praktische dingen als de stoommachine en later de stoomtrein werden tijdens de Verlichting uitgevonden. Zo kregen veel mensen profijt van de weteschap, waardoor het alleen maar verder gestimuleerd werd.
Ook nu is Nederland erg actief op gebied van wetenschap. Zulke grote ontdekkingen als het draaien van de zon om de aarde zijn er natuurlijk niet meer, maar het zou zo maar eens heel goed kunnen dat de mensheid binnen nu en 50 jaar een belangrijke ontdekking doet doormiddel van de ruimtevaart. En daarin is Nederland ook erg actief. Ook nu willen we zelf dingen ontdekken, zelf dingen waarnemen en bewijzen, en zo onze kennis continu blijven vergroten. Er wordt ook ontzettend veel  geinvesteerd in wetenschap. Nederland heeft ook een zogenaamde kenniseconomie. De hele economie wordt nu grotendeels draaiende gehouden door alle ontdekkingen en uitvindingen in Nederland. En dat kan je allemaal terguleiden naar de verlichting in Nederland. De manier waarop men toen is begonnen met denken wordt nog steeds gehandhaafd. Zo zijn er zeer zeker idealen die in de Verlichting zijn ontstaan die wij vandaag de dag nog steeds hebben. Als je mij dus de vraag zou stellen of de idealen van de Verlichting nog steeds van toepassing zijn op de 21ste eeuw, dan zou ik die zeker met ja beantwoorden.